Csányi Dinnye- és Zöldségtermelő Védegylet

 

„Minden talajban megterem valamiféle virág. Minden napnak van valamilyen öröme. Neveld rá a szemedet, hogy meglássa azt.” (Wass Albert)

 

Csányi Dinnye- és Zöldségtermelő Védegylet

 

A Csányi Dinnye Védegylet 1999 év februárjában, 105 taggal alakult meg, az akkori falugazdász, Simon Attila jóvoltából. Első elnöke Fentor László volt 2007 márciusáig. A szélsőséges időjárásváltozás és a piaci viszonyok alakulása miatt Csányban a dinnye termőterülete fokozatosan lecsökkent, a 2000-ben még 400 ha-ról jelenleg mintegy 20 ha-ra. Mivel Csányban a lakosság nagy részének, egész dinasztiáknak a mezőgazdaság a megélhetési forrása, a tagság áttért a dinnyetermesztésről különböző zöldségfélék termelésére. Elsősorban kovászolni való uborkát és különböző zöldségféléket termelnek a tagjaink fólia alatt.

     

 

Ebből kifolyólag 2007. évben úgy döntött a tagság, hogy módosítja a szervezet nevét, és egyben öt új vezetőségi tagot is választ. A szervezetünk új neve Csányi Dinnye- és Zöldségtermelő Védegylet, melynek elnöke Gál Tiborné lett. A nonprofit civil szervezet Csány község, a csányi dinnye és zöldségféle hírnevének öregbítésére és megóvása céljából jött létre. Tevékenységének elsődleges célja a településen hagyományos és újszerű technológiával termelő gazdák érdekképviselete. Feladatának tekinti a tagok termelésben és értékesítésben való segítését. Ennek érdekében szakmai estekkel és tanulmányutak szervezésével emeljük tagjaink termelésének minőségi színvonalát. Folyamatosan foglalkozunk a piacok felkutatásával, valamint az értékesítési lehetőségekkel. Termelőink egy része jelenleg a Jász-TÉSZ és az Auchan üzletlánc beszállítója.

Pályázatokhoz szükséges szakirányú tanfolyamokat bonyolítunk le. EU-s pályázati forrásból szervezett tanfolyamainknak köszönhetően, egyedülállóan az országban, Csányban 45 helyi termelőnek Ezüst- és Aranykalászos Gazda, valamint 25 gazdának Mezőgazdasági vállalkozói OKJ-és bizonyítványa van.

Közösségépítés céljából is több alkalommal szervezünk szakmai utakat, kirándulásokat (Erdély, Olaszország) színházi látogatásokat. Szükségesnek és hasznosnak véljük a helyi és a környező civil szervezetekkel való kapcsolataink építését, civil találkozókon való részvételünket. Az Önkormányzattal karöltve aktív résztvevői vagyunk az immár több alkalommal is megrendezett Csányi Hagyományőrző Dinnyefesztiválnak.

Céljaink: Az elkövetkező évekre a tagjaink hatékonyabb termelésének és értékesítésének érdekében továbbra is tervünk szakmai estek szervezése és újabb piaci lehetőségek felkutatása. A nehéz gazdasági helyzet ellenére fontosnak tartjuk tagjaink anyagi boldogulásának segítését, ezért szervezetünk folyamatosan pályázik működési forrásokra, tárgyi eszközökre, képzésekre és szakmai utakra. Jelenleg négy pályázaton közel 2 millió forintot nyertünk, melynek a hasznos és ésszerű felhasználásán dolgozunk. A Védegyletnek jelenleg 30 tagja van, akik komolyan gondolják a JÖVŐT. Tisztában vannak vele, hogy csak egységben, együtt tudunk boldogulni.

Látogasson el honlapunkra is!

Gál Tiborné, elnök

 

 „A világ, amit teremtettünk, a gondolkodásunk eredménye; nem lehet megváltoztatni gondolkodásunk megváltoztatása nélkül.” (Albert Einstein)

„Azért vagyunk itt a Földön, hogy egyedi különlegességeinkkel hozzájáruljunk a világ sorsához.” (Anthony Robbins)

„Művelt a szántó, dolgos a nép,
bátor a szív itt, erős a kéz.
Megszentelt föld ez, ősi jogon,
híretek száll, túl századokon.

Országa áldott, népe magyar,
amely e földön élni akar.
Ez a föld mienk, az otthonunk,
mi itt születtünk, s itt meghalunk!”

Szuhanics Albert: Árpád apánk öröksége

 

      

 

magyar